ELLE Haziran  2014 Sayısı Sayfa 134.

Vegan-Vejeteryan Beslenme
• Vegan beslenme nedir?

Vegan beslenme; hayvansal kaynaklı bütün besinleri devre dışı bırakmak, tüketmemektir. Vegan beslenmede et, tavuk, balık, diğer hayvan etleri ve bunlardan elde edilen süt, yoğurt, yumurta, peynir gibi diğer yiyecekler beslenme programında yer almazlar.
• Vegan ve vejeteryan arasındaki fark nedir?
Veganlar bütün et çeşitlerini ve hayvansal ürünleri tüketmezler, vejeteryanlar ise süt, yoğurt, yumurta, peynir gibi yan ürünleri tüketirler. Veganlar ayrıca hayvanlardan elde edilen deri, tüy gibi diğer şeyleri de kullanmayı reddederler.
• Vegan beslenmede temel gıdalar hangileridir?
Veganlar için sebzeler, meyveler, yeşillikler, tahıllar, baklagiller ve ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar temel gıdalardır.
• Vegan beslenmenin sağlığa faydaları nedir? Genel anlamda insana nasıl faydalar sağlıyor?
Veganların enerji seviyeleri daha yüksektir, daha zayıftırlar, daha sağlıklıdırlar, zayıf oldukları için kendilerini kabulleri daha yüksektir, hayvanlara zarar vermedikleri düşüncesi ile daha mutlu hissederler, daha sakin yapıya sahiptirler, hayvansal besinler nedeniyle oluşan hastalıklara yakalanmazlar. Üstelik daha ekonomik bir beslenme tarzıdır.
• Ne tür eleştiriler yapılıyor peki vegan beslenmeye?
Vegan beslenmede iyi bir program yapılmazsa protein, demir, kalsiyum, omega 3 yağ asitleri, çinko ve B12 vitamini yetersiz alınabiliyor.
• Protein eksikliği vegan beslenmede nasıl gideriliyor?
Vegan kişilerin beslenme programında kuru baklagiller, soya, avokado, kavrulmamış kuruyemişler, tahıllar iyi birer protein kaynağıdır. Ayrıca spirulina, klorella, nori gibi tatlı su yosunları ile deniz yosunları ve filizlendirilmiş besiner de iyi birer protein kaynağıdır.
• Et tüketmenin sağlığa nasıl bir zararı var?
Özellikle kırmızı et fazla tüketildiğinde içerdiği doymuş yağlar ve kolesterol nedeniyle damarlarda tıkanıklıklara, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve diyabete neden olabilmektedir. Kalorisi yüksektir, kilo aldırabilir, sindirimi zor olduğundan gaz, şişkinlik, kabızlık gibi sindirim şikayetlerine neden olabilir. Günümüzde doğal ortamda yetişmeyen ve hormonlu, antibiyotikli yemlerle beslenen hayvanların etlerini tüketenlerde daha farklı sorunlar da ortaya çıkmaktadır.
• Vegan beslenenlere vitamin takviyesi öneriyor musunuz?
Spirulina ve klorella önerebilirim. Taze ya da kuru olarak bulamayacak olurlarsa toz ya da tabletlerini kullanabilirler. Tabii ki öncesinde yetersizlik olup olmadığının test edilmesi gerekir.
Hangi sağlık sorunu olanlara vegan beslenmeyi tavsiye etmezsiniz?
Protein, kalsiyum, demir, çinko, omega 3 ve B12 yetersizliği ciddi boyutta olanlara önerilmesi doğru değildir.

Resimlerin büyük hali için lütfen tıklayınız...