Midenizin Dişleri Yok! ...

İyi bir beslenme modelini uygulamak ve bunun sonucunda hem sağlığını maksimum düzeyde tutmak hem de vücut ağırlığı olarak normal sınırlar içerisinde olmak şüphesiz hepimizin istediği bir şey. Bir diyetisyen olarak beslenme konusunda en iyi başlangıç noktasını düşündüğümde The LifeCo Akatlar’da uyguladığım bir test beni iyi çiğneme konusuna getirdi. Çünkü uyguladığım bu testin sonuçlarında şu ana kadar iyi çiğnemesi gerektiği uyarısı olmaya bir tek kişi bile olmadı.

Nedir bu test?

Bir miktar idrar ve bir miktar da tükürük verilerek yapılan aynı zamanda ateş, nabız, tansiyon, kan şekeri gibi ölçümlerin de yapıldığı ve Türkiye’de başka bir yerde uygulanmayan bir test. Bu testin sonucunda başka bir şekilde öğrenmenizin pek mümkün olmadığı bazı sonuçlara ulaşıyorsunuz. Bunlar:

  • vücudunuzda enerji üretimi için yağların mı yoksa karbonhidratların mı kullanıldığı,
  • protein alımımızın yüksek mi düşük mü olduğu, yine proteinlerin vücutta yararlı bir şekilde kullanılıp kullanılamadığı,
  • vücudumuzda ki doymuş/doymamış yağ dengesi,
  • sinir sistemimizin hangi yönünün daha fazla çalıştığı,
  • asidik mi yoksa alkali mi olduğumuz,
  • enerji seviyemiz,
  • mineral seviyemiz,
  • oksidatif stresimizin ne boyutta olduğu gibi bilgiler.

Bu bilgiler kişiye özel bir beslenme programı oluştururken hangi besinleri tüketip tüketmememiz gerektiği, besin takviyesi kullanmamız gerekiyorsa hangileri olduğu ve yaşam tarzımız nasıl olmalı gibi soruların cevabını veriyor ve bunlar gerçekten çok önemli bilgiler.

Bu sonuçları değerlendirirken özellikle mineral seviyesi düşüklüğünde ve fazlalığında, enerji üretimi için yağlar ve karbonhidratlar tek başına kullanıldığında, protein ile ilgili her tür dengesizlikte, sinir sistemimiz ve pH değeri dengesizliklerinde mutlaka iyi çiğnemeyi öneriyoruz. Bu da iyi çiğnemenin aslında vücudumuzda ne kadar çok dengeyi etkilediğinin çok önemli bir kanıtı. İşte bu nedenlerle iyi çiğnemek çok önemli.

İyi çiğnemenin sindirime etkisi nedir?

Sindirim ağızda başlayan bir işlem ve iki önemli olay gerçekleşiyor. Bunlardan birincisi tüm besinlerin çiğnenmesi ile olan mekanik sindirim, ikincisi de tükürük salgısı ve içerisindeki sindirim enzimi ile olan kimyasal sindirim. İyi bir sindirim için önemli bir koşul besinleri iyice çiğnemek ve yavaş yemektir. Besinler ağızda ne kadar iyi çiğnenir ve dolayısıyla ne kadar küçük parçalara ayrılırsa sindirim bir o kadar kolaylaşacaktır. Bunun için yapılması gereken her bir lokmayı en az 25 kez hatta daha da iyisi besinler ağızda sıvı hale gelene kadar çiğnemektir. İyi çiğneyen ve bunu alışkanlık haline getiren kişiler (ki çok az sayıda olduklarına eminim lütfen bu güzel alışkanlığınızı değiştirmeyin) gerçekten çok doğru bir şey yapıyorlar.

Peki nedir iyi çiğnemeyi bu kadar önemli yapan?

İyi çiğnemediğimizde sindirim de iyi olmayacaktır. Sindirim iyi olmadığında ise hazımsızlık, gaz sancıları, şişkinlik, kabızlık ve hatta ileri aşamalarında mide ve karaciğer ile ilgili rahatsızlıklar bile söz konusu olabilir. Şimdi durup bir düşünün yediğiniz besinleri iyi çiğniyor musunuz? Bu arada bu soruyu cevaplarken iyi çiğniyorum cevabını vermeniz için her lokmayı en az 25 kere çiğniyor olmalısınız. Cevabınız “evet” ise sorun yok ancak “hayır” cevabını vermişseniz biraz önce saydığımız sorunlarla ne sıklıkta karşılaştığınıza dikkat edin. Şayet sıkça karşılaşıyor iseniz yapmanız gereken şey aslında çok basit. Evet, sadece iyi çiğnemek. Hemen şimdi başlayın ve birkaç gün deneyin, başlangıçta zor olabilir ama sindirim sorunlarınızın bir anda ne kadar azaldığını göreceksiniz ve eminim iyi çiğnemeye devam edeceksiniz.

İyi çiğnemek sindirimde neden bu kadar etkili diyorsanız bunun cevaplarını şöyle sıralayabiliriz.

  • Çiğneme hareketi mide ve bağırsakları sindirim işlemini başlatması için uyarır.
  • Çiğneme esnasında sindirim için gerekli olan enzimlerin ağızdan salgılanmasına ortam yaratmış oluruz.
  • Karbonhidratların sindirimi ağızda başlar bu nedenle iyi çiğnenmeleri ve burada sindirim enzimleriyle karşılaşmaları çok önemlidir. Mide¬de karbonhidratları sindirecek bir enzim yoktur. Bu nedenle ağızda besinlerin parçalan¬ması ve ağız salgısıyla karışması iyi olmazsa, ince bağırsakta da parçalanma iyi olmaz ve sin¬dirim bozukluğu ortaya çıkar.
  • Proteinlerin sindirimi zordur ve uzun sürer. Bu nedenle mümkün olan en küçük parçalara ayırmak bu zor sindirilen proteinler için önemlidir.
  • Yaşla beraber sindirim sisteminizdeki enzimlerin üretimi de azalmaya başlar. Bu da sindiriminizin zayıflamasına, besinlerin daha az emilmesine ve bağırsaklarda toksik maddelerin birikmesine neden olur. Bu nedenle yaş ilerledikçe çiğnemek daha da büyük önem kazanır.
  • Çiğneme esnasında beynimizin o gıda ile ilgili maksimum lezzet duygusuna ulaşmasını sağlarız.
  • Mide, barsak fonksiyonlarımızın bozulmasını engeller, bu da daha iyi ve rahat sindirime yardımcı olur. Bağırsakların boşalmasını kolaylaştırır.
  • Besinlerin emilimi çok daha iyi olacağından besinsel ihtiyaçlarımızı daha iyi karşılayabiliriz ve kendimizi daha enerjik ve iyi hissederiz.
  • Son olarak “midenizin dişleri yok” bu nedenle çiğneme olayını lütfen ağızda bitirin. İnanın “İYİ ÇİĞNEMEK” sindirim sistemi sağlığınız ve dolayısıyla sizin sağlığınız için tahmin ettiğinizden çok daha önemli.

Şayet size iyi çiğneyin uyarısı gelip gelmeyeceğini merak ediyorsanız bunun belirlendiği idrar-tükürük testimiz için sizleri Akatlar’a bekliyoruz.
İyi çiğneyerek sindirim sorunlarını ortadan kaldırmanız dileklerimle

Diyetisyen Emine Şahin

http://blog.thelifeco.com.tr/index.php/2009/midenizin-disleri-yok/